Daktyle kojarzone są zazwyczaj z kuchnią bliskowschodnią, a w naszej części świata uchodzą za swego rodzaju egzotykę, po którą raczej nie sięga się w kuchni na co dzień. Tymczasem owoce te są zdrowe i doskonałe w smaku, a ich naturalna słodycz może wzbogacić wiele potraw. Poznaj właściwości daktyli oraz pomysły na ich wykorzystanie w kulinarnych przepisach.
Właściwości daktyli
Daktyle, jak na owoce przystało, pełne są witamin m.in. z grupy B oraz składników mineralnych, szczególnie potasu. Są one również źródłem cennych przeciwutleniaczy, a także błonnika pokarmowego, który wspomaga perystaltykę jelit i efektywnie zaspokaja uczucie głodu.
Naturalna słodycz
Daktyle, szczególnie w suszonej formie, są jednymi z najsłodszych owoców. W kuchni można wykorzystywać je zatem jako zdrowszy zamiennik białego cukru. Sproszkowane daktyle suszone możesz dodawać do wszystkich potraw, które chcesz posłodzić, posiłki nabiorą ciekawego, delikatnie karmelowego posmaku. W przeciwieństwie do innych słodzików, daktyle dodatkowo wzbogacą Twoje dania dzięki zawartości składników mineralnych, witamin, przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego. Jeśli zastanawiasz się, do jakich konkretnie potraw warto wykorzystywać daktyle, czytaj dalej. Przedstawimy Ci trzy sprawdzone sposoby na włączenie tych owoców do diety.
Kaszka daktylowa na śniadanie
Porcja naturalnej słodyczy, witamin i antyoksydantów w postaci suszonych daktyli będzie dopełnieniem rodzinnego śniadania. Naszą propozycją na pierwszy posiłek dnia jest kaszka. Jeśli uważasz, że tego typu dania przeznaczone są wyłącznie dla dzieci, pozwól, że wyprowadzimy Cię z błędu. Nie proponujemy Ci typowej kaszki instant, ale naturalną kaszkę z pełnoziarnistych zbóż bez dodatku cukru. Ugotujesz ją na mleku, napoju roślinnym lub wodzie. Już na talerzu kaszkę warto udekorować owocami i „posłodzić” przy pomocy sproszkowanych daktyli.
Koktajl z dodatkiem daktyli
Lubisz wzbogacać codzienny jadłospis o różnego rodzaju koktajle? Zacznij naturalnie dosładzać je przy pomocy suszonych daktyli. Ich obecność odmieni smak smoothie i podniesie wartość odżywczą napoju. Do kielicha blendera możesz wlać mleko, napój roślinny np. migdałowy, owsiany lub sojowy. Dodaj ulubione owoce, na przykład truskawki, maliny albo brzoskwinie. Jeśli zależy Ci na zwiększeniu obecności błonnika pokarmowego w koktajlu, dodaj do niego dwie łyżki ugotowanej kaszki, która pozostała Wam po śniadaniu. Na koniec dodaj suszone daktyle. Takie smoothie może być szybkim śniadaniem, posiłkiem potreningowym lub przekąską w czasie pracy.
Pyszne ciastka z daktylami
Lubisz słodkie przekąski? Przygotuj pożywne ciasteczka, które można jeść z czystym sumieniem. Zamiast cukru wykorzystaj sproszkowane daktyle suszone. Białą, oczyszczoną mąkę możesz natomiast zastąpić pełnoziarnistą kaszką.